Η ιστορία μας

Κατηγορία: Ιστορία του Σχολείου μας

Λίγα λόγια για την ιστορία του σχολείου μας.....

Το Γυμνάσιο Νεάπολης κτίστηκε την εποχή του Αδοσίδη Πασά και αρχικά προοριζόταν για νοσοκομείο , στέγασε όμως το γυμνάσιο που λειτούργησε απο το 1876. Η πρώτη γυμνασιακή τάξη , που συστάθηκε τότε απο τη δημογεροντία Λασιθίου, λειτούργησε ως το 1981 προσαρτημένη στο Σχολαρχείο της Νεάπολης. Στη μακραίωνη ιστορία του δέχθηκε αρκετές αλλαγές τόσο ως προς τον αριθμό των τάξεων , απο τις οποίες αποτελούνταν όσο και ως προς την ονομασία του. Οι σημαντικότερες περίοδοι - ορόσημα αυτών των αλλαγών είναι οι εξής :

 

 

1. Απο το 1882 ως το 1898 ( αυτονόμηση της Κρήτης και κάθοδος Πρίγκιπα Γεωργίου ως Ύπατου Αρμοστή ) λειτούργησε ως πλήρες τετρατάξιο.

2. Το 1899 ( σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 82 Διάταγμα "Περί Οργανισμού της Δημόσιας Εκπαιδεύσεως" ) στην Νεάπολη ιδρύεται το Προγυμνάσιο με τις τρεις κατώτερες τάξεις της Μέσης Εκπαίδευσης.

3. Αργότερα , το 1901 μετονομάστηκε Ημιγυμνάσιο και σταδιακά προστίθεντο τάξεις , για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της Μέσης Εκπαίδευσης το 1909 με την ΣΤ' και την Ζ' τάξη.

4. Το 1911 , έπειτα απο την εκπαιδευτική αλλαγή στη δομή της εκπαίδευσης ( Ν.Δ. 103/13,7,1911 "Περί δημόσιας εκπαίδευσης" ), καθιερώνεται το εξατάξιο Γυμνάσιο Νεάπολης το οποίο λειτούργησε ως το 1938.

5. Το 1929 ονομάστηκε Κλασικό Γυμνάσιο και προοριζόταν μόνο για άριστους μαθητές.

6. Απο το 1938 ως το 1944 , οπότε και καταργείται ο συγκεκριμένος τύπος σχολείου , λειτουργεί ως οκτατάξιο Γυμνάσιο, η ονομασία του όμως διατηρείται ως το 1954.

7. Το 1959 ιδρύθηκαν και λειτούργησαν έως το 1964 στη Νεάπολη Προγυμνάσιο και Γυμνάσιο , το πρώτο επιδίωκε κυρίως την ανθρωπιστική παιδεία ενώ το δεύτερο χαρακτηριζόταν απο πιο πρακτικό πνεύμα.

8. Το 1964 η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ( επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου ) εκτός απο την παροχή δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για τα ελληνόπουλα και την υποχρεωτική εννεαετή εκπαίδευση, χωρίζει το εξατάξιο Γυμνάσιο σε τριτάξιο Λύκειο , πράγμα που εφαρμόζεται και στη Νεάπολη ως το 1967 , οπότε και το δικτατορικό καθεστώς καταργεί το συγκεκριμένο χωρισμό.

9. Το 1976 το εξατάξιο Γυμνάσιο Νεάπολης στεγάζεται ακόμα στο ιστορικό κτίριο δίπλα στη Μητρόπολη. Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με εξετάσεις και τα κορίτσια φοράνε στολές            ( ποδιές ) και λευκή κορδέλα στα μαλλιά. Η φοίτηση του γίνεται υποχρεωτική. Την ίδια χρονιά το γυμνάσιο διαχωρίζεται σε τριτάξιο γυμνάσιο και λύκειο.

10. Στα μέσα του 1970 ξεκινά η ανέγερση του νέου διδακτηρίου , όπου θα συστεγαστούν το Γυμνάσιο και το Λύκειο , γεγονός που επιτελείται στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Σήμερα , το σχολείο μας διαθέτει αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου , εργαστήριο Φυσικής - Χημείας ,αίθουσα Πληροφορικής  και  εκδηλώσεων. Κάθε χρόνο οι μαθητές , παράλληλα με την διδασκαλία των μαθημάτων ,αναλαμβάνουν και πραγματοποιούν προγράμματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον , την οικολογία , την ιστορία , την τεχνολογική ανάπτυξη και τις εικαστικές τέχνες. Το Γυμνάσιο Νεάπολης είναι ενταγμένο σε ένα πειραματικό πρόγραμμα και έτσι κάθε αίθουσα , κατάλληλα εξοπλισμένη, προορίζεται για τη διδασκαλία συγκεκριμένου μαθήματος.

Φέτος , στο Γυμνάσιο μας διεξάγεται διαγωνισμός ανάγνωσης λογοτεχνικών βιβλίων και συμμετέχουν μαθητές και απο τις τρεις τάξεις. Στο σχολείο μας πραγματοποιούνται αρκετές δράσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση , την ενημέρωση , την πρόληψη και τον προβληματισμό των μαθητών πάνω σε σημαντικά θέματα - προβλήματα της σύγχρονης ζωής. Ήδη τον Δεκέμβριο του τρέχοντος σχολικού έτους πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των μαθητών μας πάνω στο φλέγον θέμα των ναρκωτικών , ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και μια καινοτόμος δράση που αφορά στην ενδοσχολική βία.

 

Το παραπάνω άρθρο επιμελήθηκε η καθηγήτρια Κατερίνα Γαλανάκη , Φιλόλογος

 

Εμφανίσεις: 1998