Κρήτη και Πόντος συναντιούνται… διαδικτυακά!

Ένας χρόνος συμπληρώνεται με τους μαθητές μας να παρακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να αφιερώνουν αρκετές ώρες μπροστά στις οθόνες τους! Πολύς λόγος έχει γίνει για τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία, την ψυχολογία, την εμπέδωση της γνώσης μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. Εμείς ωστόσο, αδράξαμε την ευκαιρία και εκμεταλλευτήκαμε τα θετικά στοιχεία της τεχνολογίας και τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα μια διαδικτυακή συνάντηση, που αποτέλεσε εμπειρία ζωής για όλους μας!

Φέτος, το Γυμνάσιο Νεάπολης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Γαλανάκη Κατερίνα, συνεργάζεται με το ΕΕΕΕΚ Αγίου Νικολάου και τον κ. Μαυροειδή Γιώργο, καθώς και με το ΕΕΕΕΚ Νάουσας και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς κ.κ. Όλγα Παυλίδου και Σμαρώ Φραγγοπούλου στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Κρήτη και Πόντος ανταμώνουν». Έτσι, την Τρίτη 6 Απριλίου οι τέσσερις υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τους συναντήθηκαν διαδικτυακά, γνωρίστηκαν και συνομίλησαν για πολλά ενδιαφέροντα θέματα.

Η συνάντηση οργανώθηκε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που έχει καθιερωθεί η 2η Απριλίου. Ο κ. Μαυροειδής αναφέρθηκε στον όρο του αυτισμού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα αυτιστικά άτομα και οι οικογένειές τους, ενώ έδωσε και απλές συμβουλές για το πώς μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει τα συγκεκριμένα άτομα και πώς μπορούμε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Η κα Παυλίδου τόνισε τη σημασία της συμπερίληψης και τη σπουδαιότητα της αλληλεπίδρασης των αυτιστικών μαθητών με τους συμμαθητές τους από τη γενική παιδεία. Η κα Φραγγοπούλου, τέλος, αναφέρθηκε στην εμπειρία της ως εκπαιδευτικός που συνεργάζεται με μαθητές που αντιμετωπίζουν γενικότερες δυσκολίες και μοιράστηκε με την κα Παυλίδου τον ενθουσιασμό και την υπερηφάνεια τους για τους μαθητές τους, καθώς έχουν λάβει μέρος σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και διαγωνισμούς, όπως επίσης και σε εκπαιδευτικές ημερίδες, στις οποίες παρουσίασαν το αποτέλεσμα της εργασίας τους, για το οποίο έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Η κα Γαλανάκη, η οποία είχε αναλάβει τον συντονισμό της συζήτησης, έδωσε τον λόγο στους μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συγκεκριμένη συνάντηση και έθεσαν ερωτήματα στους συμμαθητές τους από τα δύο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, αναφορικά με την καθημερινότητά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και το κίνητρο που τους οδήγησε να λάβουν μέρος στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι μαθητές από Άγιο Νικόλαο και Νάουσα εξέφρασαν την επιθυμία να συναντηθούμε, κάποια στιγμή, από κοντά, κάτι που αποτέλεσε την ευχή όλων μας.

Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση έκλεισε με την υπόσχεση σύντομα να επαναληφθεί, καθώς ο χρόνος αποδείχτηκε ελάχιστος για όλα τα ερωτήματα και τα ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση που ανέκυψαν. Το σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε μια πολύ ευχάριστη νότα μέσα στην ρουτίνα της εκπαιδευτικής μας καθημερινότητας, προσφέροντας παράλληλα σημαντικά μηνύματα και ζητήματα για προβληματισμό. Συνειδητοποιήσαμε για μια ακόμη φορά πως μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, στην ουσία, όμως, είμαστε όλοι ίδιοι και αντιληφθήκαμε πως ο καθένας μας αντιμετωπίζει μικρές ή μεγάλες δυσκολίες, ωστόσο τίποτα δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα και τις προσδοκίες μας, αρκεί να υπάρχει θέληση. Τέλος, νιώσαμε τη χαρά που προσφέρει η συνεργασία και στην περίπτωση μας, τη σπουδαιότητα της συμπερίληψης. Η σύμπραξη των τριών σχολείων προσεχώς, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα εικονογραφημένο διήγημα, μεταφρασμένο στα ποντιακά και μια μαθητική εφημερίδα με περιεχόμενο που θα προβάλλει τα κοινά στοιχεία Πόντου και Κρήτης. Σύντομα η συνέχεια, λοιπόν…