Οι μαθητές συνεργάζονται και συνδημιουργούν…

Την τρέχουσα σχολική χρονιά, ο  5ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: «Ποντιακός Ελληνισμός : Μνήμες και Όνειρα, Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον» 2020-2021, αποτέλεσε την αφορμή, να συνεργαστεί και να συμπράξει το σχολείο μας  με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Νικολάου και το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Νάουσας. Στόχος της σύμπραξης των τριών σχολείων ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές και των τριών σχολείων να υλοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της δικτύωσης, την αλληλεπίδρασή τους έστω και διαδικτυακά και την ανάδυση του συναισθήματός τους. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Απότοκος υπήρξαν δυο ξεχωριστά σχολικά έντυπα.

Έτσι, αφενός  δημιουργήθηκε μια συνεργατική σχολική εφημερίδα, με θεματολογία που οδηγούσε σε έναν «Διάλογο» των μαθητών αναφορικά με τις περιοχές του Πόντου, της Ημαθίας και της Κρήτης και αφετέρου ένα διήγημα που η συγγραφή και η εικονογράφησή του, επίσης ανέκυψαν μέσω της συνεργασίας των τριών σχολείων. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας εργάστηκαν με  υπευθυνότητα, ενθουσιασμό και το πνεύμα ομαδικότητας, παρά το γεγονός πως τα σχολεία Γενικής Εκπαίδευσης ήταν σε αναστολή και η εκπαιδευτική διαδικασία γινόταν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Κρήτη και Πόντος ανταμώνουν», στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκαν οι παραπάνω δράσεις , με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κα Γαλανάκη Αικατερίνη, έλαβαν ως αναμνηστικό δώρο  ένα τεύχος της εφημερίδας «Διάλογοι» και ένα διήγημα με τίτλο «Η κούκλα- Το νινόπον».

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπαιδευτικούς κ. Μαυροειδή Γιώργο από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ  Αγίου Νικολάου, κ. Όλγα Παυλίδου και Σμαρώ Φραγγοπούλου από το Ε.Ε.Ε.ΕΚ  Νάουσας για την όμορφη και πολύτιμη συνεργασία. Πολλά συγχαρητήρια τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, τη δημοσιογραφική ομάδα την οποία συγκρότησαν οι: Ανδρουλάκης Γιώργος, Βιολέτης Νίκος, Γουλιδάκη Μαριλένα, Λυράκη Μαρίνα, Μαμαλούκου Γεωργία, Μαράκη Ευαγγελία, Μπίμπα Άγγελος, Σταυροπούλου Μαρία. Συγχαρητήρια επίσης,  στη μαθήτρια της Γ΄ τάξης, Ξένια Δραγατάκη, η οποία επεξεργάστηκε το κείμενο του διηγήματος, καθώς και στους/στις  Κατερίνα Βασιλάκη, Ξένια Δραγατάκη, Κριστιάνα Κόστοβα, Ερωφίλη Κωστάκη και Δημήτρη Πλαΐτη, που «έντυσαν» με εικόνες το διήγημα.

Εκ μέρους του σχολείου

θέλουμε να στείλουμε συναδελφικούς και φιλικούς  χαιρετισμούς στους συναδέλφους και τους μαθητές όλων των σχολείων που συμμετείχαν, με την υποσημείωση ότι  η συνεργασία μεταξύ των σχολείων  δίνει τη δυνατότητα για πιο συστηματική συνέργεια και αλληλοτροφοδότηση στους παιδευτικούς στόχους των σχολείων. Με τη διαδικτυακή επικοινωνία δεν υπάρχει το εμπόδιο της «απόστασης», και αντίθετα η διαδικασία αυτή λειτουργεί εποικοδομητικά. Επίσης, Είναι σημαντικό ότι αναδύονται κοινά θέματα και προβλήματα από κάθε περιοχή και διαφορετικά περιβάλλοντα.

Με τι σκέψεις αυτές στέλνουμε και τις ευχές μας σε όλους για ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Για το Γυμνάσιο

Ο Διευθυντής

Γεώργιος Χαβάκης

Μαθηματικός