ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μια δύσκολη και απαιτητική λόγω των υγειονομικών συνθηκών, ταυτόχρονα δημιουργική και επιτυχημένη χρονιά για το Γυμνάσιο Νεαπόλεως έφτασε στο τέλος της. Έτσι, την Παρασκευή 27 Μαΐου το σχολικό έτος έληξε με μια πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση με δύο σκέλη.

Στο πρώτο μέρος ο κ. Κοκολάκης Νεκτάριος, καθηγητής Πληροφορικής του σχολείου, παρουσίασε μια κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα εισήγηση με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Με χιούμορ και διαδραστικότητα ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και τους τρόπους που θα εξασφαλίσουν μια ασφαλή περιήγηση και ενασχόληση με το ίντερνετ. Στη συνέχεια η κα Γαλανάκη Κατερίνα, με την ιδιότητα της Φιλολόγου, αναφέρθηκε σε ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα εκείνο που αφορά στη σωστή χρήση της γλώσσας και γενικότερα στην αποτελεσματική διαδικτυακή επικοινωνία. Η ενημέρωση για το ασφαλές διαδίκτυο εντάσσεται στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα στον δείκτη Διδασκαλία, Μάθηση και Αξιολόγηση και τον άξονα Υποστήριξη δράσεων ενημέρωσης γονέων/κηδεμόνων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος . 

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης  έκλεισε με τον πιο όμορφο τρόπο, αφού οι τρεις μαθητικές ομάδες του σχολείου μας, παρουσίασαν και  έδωσαν πληροφορίες στους συμμαθητές-τριές τους για τα ψηφιακά έργα που ανέπτυξαν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους  στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Υπεύθυνοι της δράσης ήταν οι εκπαιδευτικοί: κ. Κοκολάκης, κ. Τζώρτζη, κ. Σφούνης, οι οποίοι συνεχάρησαν τους μαθητές για τη δημιουργικότητά τους και τους επέδωσαν βεβαιώσεις συμμετοχής στο εν λόγω φεστιβάλ.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκαν διάφορες δράσεις, που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και διαγωνισμοί, στους οποίους συμμετείχε το σχολείο και στους οποίους απέσπασε διακρίσεις. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρέλαβαν μετάλλια, βραβεία και βεβαιώσεις συμμετοχής στους εξής διαγωνισμούς:

  1. Κύπρος -Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες (Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: κα Γαλανάκη)
  2. 6oς Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για τον Ποντιακό Ελληνισμό(Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: κα Γαλανάκη)
  3. 3οι Διασχολικοί Αγώνες  Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων (Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: κα Γαλανάκη, κα Λασηθιωτάκη) 
  4. 4οι Παγκρήτιοι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης(Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: κα Γαλανάκη, κα Λασηθιωτάκη)
  5. Σχολικοί Αγώνες (Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: κα Παπακαλούση, κ. Κριτσωτάκης)

Η συμμετοχή στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς, υλοποιεί το σχέδιο δράσης για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και ειδικότερα στον σχεδιασμό αναφορικά με την Παιδαγωγική και Μαθησιακή Λειτουργία και τους άξονες ,  Ενασχόληση με ομίλους, σχολικές δραστηριότητες, προγράμματα και Προετοιμασία για συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, σε πολιτιστικές,καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε ένα βίντεο-δημιουργία του τμήματος Β4 του σχολείου μας, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κα Κορδία Στεφανία, Εκπαιδευτικό Αγγλικής γλώσσας και την κα Αλεξοπούλου Γιώτα, Μουσικό, το οποίο αποτελεί τελικό παραγόμενο προϊόν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ETwinning), με τίτλο “Enhancing Cultural and Historical Awareness through Engaging Activities and Networking Games” (e-CHANGE) στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Νεαπόλεως. Το πρόγραμμα έχει ως θέμα τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου μας, το βίντεο παρουσιάζει μελοποιημένους στίχους του Ερωτόκριτου που τραγουδούν μαθητές και μαθήτριές μας, ενώ εμφανίζεται και η μετάφρασή τους στα Αγγλικά, σε ελεύθερη λογοτεχνική μετάφραση της κας Κορδία. Η συγκεκριμένη δράση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο αξιολόγησης σχολικής μονάδας και συγκεκριμένα στον άξονα που αφορά στη συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus κ.λπ.) και, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε και τη δημιουργία ψηφιακής αφίσας (Infographic) για το σχολείο μας και ψηφιακής παρουσίασης (Power Point) πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων της περιοχής μας.

Τέλος, με ένα βίντεο που δημιούργησε η κα Κορδία, η αρχηγός της τριήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής της Γ΄ τάξης του σχολείου μας, αποχαιρετήσαμε τους αποφοίτους μας και τους ευχηθήκαμε καλή συνέχεια στην εκπαιδευτική τους διαδρομή.

Κλείνοντας, επιθυμούμε να συγχαρούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας που έλαβαν μέρος σε ομίλους, ομάδες, εργαστήρια και προγράμματα του σχολείου μας, καθώς και σε τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς, επιδεικνύοντας δημιουργικότητα, φαντασία, μεράκι και εργατικότητα.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλό καλοκαίρι!