Κρήτη Μακεδονία και Πόντος ξανασυναντιούνται… διαδικτυακά!

Μετά την επιτυχημένη συνεργασία της χρονιάς που πέρασε και την προσθήκη δύο πρώτων βραβείων στη συλλογή των σχολείων μας, αποφασίστηκε ομόφωνα και με μεγάλη χαρά η συνέχιση αυτής. Έτσι λοιπόν, το Γυμνάσιο Νεάπολης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Γαλανάκη Κατερίνα,  το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Νικολάου με υπεύθυνο τον κ. Μαυροειδή Γιώργο, το ΕΕΕΕΚ Νάουσας με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους/τις  Σμαρώ Φραγγοπούλου, Μητσιάνη Σωτήριο, Παπαδόπουλο Ιωάννη, Σκούμπα Χάρη και Χρυσουλίδου Ειρήνη και το ΕΝ.Ε.ΓΥ.-Λ Βέροιας με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους/τιςΌλγα Παυλίδου, Γρεασίδου Δέσποινα, Καλελή Ζωή , Ζιώγο Γεώργιο και Κάνουρα Αγαθή συνεργάζονται στο πλαίσιο υλοποίησης του  6ου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος: «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν, και μέλλον» .

 Την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, οι υπεύθυνοι-ες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των τεσσάρων αυτών σχολείων  συναντήθηκαν για άλλη μια φορά διαδικτυακά, γνωρίστηκαν με τα νέα μέλη της ομάδας  και συνομίλησαν για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. 

Η κα Γαλανάκη, η οποία είχε αναλάβει τον συντονισμό της συζήτησης, έδωσε τον λόγο στους μαθητές-τριες του Γυμνασίου, οι οποίοι-ες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη  συνάντηση και έθεσαν ερωτήματα στους/στις συμμαθητές-τριες τους από τα δύο Ε.Ε.Ε.ΕΚ και το ΕΝ.Ε.ΓΥ.-Λ, αναφορικά με τη διαφορετικότητα και τον ρατσισμό που τυχόν βιώνουν.

Ο κ. Μαυροειδής  περιέγραψε περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς από παιδιά που φοιτούσαν σε όμορα σχολεία με αποδέκτες τους/τις μαθητές-τριες του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αναφέρθηκε, ωστόσο και στην επίλυση του προβλήματος με  μία μορφή έμμεσης διαμεσολάβησης, η οποίαπεριλάμβανε τη συνεργασία του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.με τα όμορα αυτά σχολεία και την από κοινού συμμετοχή τους σε διάφορους διαγωνισμούς. Η συγκεκριμένη δράση και η συμπερίληψη που είχε ως αποτέλεσμα, ομαλοποίησε τις σχέσεις και βοήθησε όλους-ες τους/τις μαθητές-τριες να συνειδητοποιήσουν πως η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε μαθήτρια του ΕΝ.Ε.ΓΥ.-Λ Βέροιας, η οποία ανέφερε πως τόσο η ίδια όσο και κάποιοι συμμαθητές της έχουν βιώσει ανάλογα περιστατικά, που τους/τις έφεραν σε δύσκολη θέση και τόνισε πως δε θα πρέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο για κανέναν λόγο.

Τέλος η κ. Φραγγοπούλου  ανέφερε πως στο σχολείο τους έχουν σημειωθεί κατά καιρούς φαινόμενα ρατσιστικής στάσης από μαθητές-τριες όμορων σχολείων της γενικής εκπαίδευσης. Η εμπλοκή των μαθητών-τριών των άλλων σχολείων  σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης της ενσυναίσθησης αποτέλεσε τη λύση και οδήγησε στην ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία.

Η διαδικτυακή αυτή συνάντηση έκλεισε με χορούς και τραγούδια από την Κρήτη και τον Πόντο και την ευχή κάποια στιγμή να ανταμώσουμε από κοντά.

 Η σύμπραξη των τεσσάρων σχολείων προσεχώς, θα έχει ως αποτέλεσμα μια μαθητική εφημερίδα και ένα ιστολόγιο με περιεχόμενο που θα προβάλλει τα κοινά στοιχεία Πόντου Μακεδονίας και Κρήτης. Σύντομα η συνέχεια, λοιπόν…