Διάκριση για το Γυμνάσιο Νεάπολης στους 3ους Διασχολικούς Αγώνες  Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων

Το Σάββατο, 2 Απριλίου, τρεις μαθήτριες του Ομίλου Ρητορικής και Λόγου του σχολείου μας (με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την κα Γαλανάκη Κατερίνα και την κα Λασιθιωτάκη Ελένη), συμμετείχαν διαδικτυακά στους 3ους Διασχολικούς Αγώνες  Δημιουργικού Λόγου Γυμνασίων, που οργάνωσε το Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων σε συνεργασία με  την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και με την επιστημονική υποστήριξη του Διαπανεπιστημιακού – Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ – ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση».

Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη δια ζώσης, περιελάμβανε  το ατομικό άθλημα του Αυθόρμητου Λόγου, την Ομαδική Συζήτηση και τον ομαδικό Αγώνα Αυτοσχεδιασμού, ενώ, για τα απομακρυσμένα σχολεία, δόθηκε η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στο Αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου.

Έτσι, η Μαριλένα Γουλιδάκη (Γ1), η Σοφία Πρατσινάκη (Γ3) και η Σέβη Τσιχλή (Γ3) κλήθηκαν να αγωνιστούν σε δύο Προκριμματικούς Γύρους  στο Αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 38 μαθητές από πολλά σχολεία της Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες\χουσες έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε μία λέξη, μια φράση ή μια εικόνα που τους πρότεινε η διμελής κριτική επιτροπή και στη συνέχεια να προετοιμάσουν το θέμα τους μέσα σε 1,5 λεπτό. Τέλος, καλούνταν να μιλήσουν γι΄αυτό επί 2,5-3 λεπτά. «Παλεύω με τα κύματα», «ελπίδα», «ισορροπία», «προχωράω μπροστά» ήταν κάποιες από τις επιλογές των μαθητριών μας, στις οποίες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσίασαν με ιδιαίτερα λογοτεχνικό και βιωματικό τρόπο τις σκέψεις και τους συνειρμούς τους. Το ήθος, η παρουσία και η καλλιέπειά τους κέρδισαν τις δύο κριτικές επιτροπές και επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες της προπονήτριάς τους, κας Γαλανάκη Κατερίνας.

Η Μαριλένα Γουλιδάκη, μάλιστα, κατάφερε να περάσει στον τελικό μπαίνοντας στην τελική πεντάδα και διαγωνίστηκε με τη λέξη «κλειδί». Με αφορμή αυτήν τη λέξη μίλησε για τα προβλήματα των εφήβων, τον πόλεμο, τη φτώχεια, τη ρύπανση, αλλά και για έναν ιδεατό κόσμο, που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» για να απαλλάξει τον σύγχρονο άνθρωπο από όλα του τα προβλήματα. Ο λόγος της εντυπωσίασε του κριτές, οι οποίοι σχολίασαν πολύ θετικά τη λογοτεχνικότητα, την ευχέρεια λόγου, τη σύνδεση με τα σύγχρονα προβλήματα που κατάφερε καθώς και την παρουσία, το χιούμορ και τη θεατρικότητά της. Η μαθήτριά μας βρέθηκε στην πρώτη τριάδα νικητών γεμίζοντάς μας υπερηφάνεια, που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε πλήθος συμμαθητών και σχολείων.

 

Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε μια τόσο όμορφη διοργάνωση, ανοίγοντας τα φτερά τους και σε αγώνες που διεξάγονται εκτός Κρήτης!