Μπορούμε στο σχολείο

Μπορούμε στο σχολείο

Την ώρα που πολλοί άνθρωποι αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί για να τραφούν, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών το 2019, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών. Άραγε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά την τροφή, αλλά και πώς μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα σε έναν πλανήτη που ήδη βιώνει φαινόμενα που επιβεβαιώνουν την κλιματική αλλαγή και που υποφέρει από τη μόλυνση του περιβάλλοντος;

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, το τμήμα Γ3 του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συνάντηση με την Οργάνωση «Μπορούμε» και την εκπρόσωπό της, κυρία Βαρβάρα Κοσμίδου. Σκοπός ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των μαθητών-τριών μας για το θέμα της σπατάλης του φαγητού, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

Η δράση σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος Νεοελληνική Γλώσσα της Γ΄τάξης και πιο συγκεκριμένα με αφορμή την 4η  (Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι πολίτες), την 6η (Ενεργοί πολίτες) και την 8η ενότητα  (Μπροστά στο μέλλον), των οποίων η θεματική αποβλέπει στην προετοιμασία των νέων, προκειμένου να αποτελέσουν ενεργούς πολίτες, που θα σταθούν με γνώση και κριτική διάθεση απέναντι στα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη. Θεωρούμε εξάλλου πως η εκπαίδευση των παιδιών στις αξίες του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη μίας κοινωνίας που θα τις ενστερνίζεται στο μέλλον.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας παρακολούθησαν σχετικό βίντεο με χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα της σπατάλης φαγητού. Ακολούθησαν βιωματικές δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες είχαν την ευκαιρία  να διερευνήσουν το θέμα σε βάθος, να γνωρίσουν τα αίτια του και να μάθουν ποιες είναι οι πιθανές λύσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Τέλος, παρέλαβαν ενημερωτικό φυλλάδιο με τον «Δεκάλογο για τη μείωση της σπατάλης φαγητού», ενώ πρόκειται να συμμετάσχουν και σε παράλληλες δράσεις προκειμένου να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο ζήτημα διαθεματικά αλλά και να γίνουν κοινωνοί του σημαντικού αυτού μηνύματος.

Ευχαριστούμε πολύ τη κα Κοσμίδου για την όμορφη συνεργασία και την κατατοπιστική παρουσίασή της.

Η διδάσκουσα

Γαλανάκη Αικατερίνη

Βεβαίωση-παρακολούθησης-εκπαιδευτικού-προγράμματος_Γυμνάσιο_Νεάπολης_Λασιθίου