Συνάντηση με την Ντίνα Παπαδοπούλου (σύζυγο του ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου)

Συνάντηση με την Ντίνα Παπαδοπούλου (σύζυγο του ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου)

 

Μια πολύ όμορφη διαδικτυακή συνάντηση στο πλαίσιο του Ομίλου Λόγου και Πολιτισμού είχαμε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου με την κα Ντίνα Παπαδοπούλου, σύζυγο του ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου.

Ο Ανέστης Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1937 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έζησε μόνιμα στην αγαπημένη του πόλη, όπου και πέθανε το 1994. Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 έλαβε ενεργό μέρος στην πολιτισμική ζωή της Θεσσαλονίκης. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1958 με τη δημοσίευση του ποιήματος “Προετοιμασία και ώρες αναμονής πριν από μακρύ ταξίδι” στο πειραϊκό περιοδικό Το Περιοδικό μας των Ν. Βελιώτη και Χρ. Λεβάντα. 

Ο ποιητής βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας καθώς το Γυμνάσιό μας συμμετέχει και φέτος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό σε δύο κατηγορίες, και  θελήσαμε να ασχοληθούμε με λογοτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος με καταγωγή από τον Πόντο. Έτσι, δώσαμε το ραντεβού μας και συναντηθήκαμε με την γλυκύτατη κα Παπαδοπούλου, η οποία μας κατατόπισε για τον ποιητή Ανέστη Ευαγγέλου, ανέλυσε τον τρόπο γραφής του και απήγγειλε μερικά από τα αγαπημένα της ποιήματά του. Η συζήτησή μας αρχικά περιστράφηκε γύρω από τη ποντιακή καταγωγή του ποιητή, αφού οι παππούδες του ταξίδεψαν από την Τραπεζούντα και εγκαταστάθηκαν μετά από πολλά χρόνια και εμπόδια στη Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά στον χώρο των εκδόσεων. 

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, σε ρόλο δημοσιογράφου, είχαν την ευκαιρία για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μέσα από την οποία μάθαμε πως η  ποιητική παραγωγή του Ανέστη Ευαγγέλου συγκαταλέγεται στην κοινωνική και στην υπαρξιακή-φιλοσοφική τάση της Β΄ μεταπολεμικής γενιάς. Η ποίησή του διακρίνεται από τα λιτά εκφραστικά μέσα, τη διάχυτη ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας και αποστροφής προς τη μεταπολεμική πραγματικότητα και το αίσθημα της ήττας. Ακόμη, πληροφορηθήκαμε πως στο ποιητικό του έργο ανιχνεύονται επιδράσεις από τους Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργο Βαφόπουλο, Ζωή Καρέλλη, Γιώργου Θέμελη, Μανόλη Αναγνωστάκη και Άρη Δικταίο, με αρκετούς από τους οποίους τους συνέδεε και σχέση εκτίμησης και φιλίας.

Απολαμβάνοντας την απαγγελία των ποιημάτων από τη κα Παπαδοπούλου συνειδητοποιήσαμε, επίσης, πως η τέχνη του χαρακτηρίζεται από γνησιότητα, ειλικρίνεια, οικειότητα, αλλά και  διαύγεια συμβόλων.

Η συγκεκριμένη δράση που οργανώθηκε από τις υπεύθυνες του Ομίλου Λόγου και Πολιτισμού του σχολείου μας, κα Γαλανάκη Αικατερίνη και κα Κορδία Στεφανία, έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριές μας να έλθουν σε επαφή με τη μεταπολεμική ποίηση και έναν σημαντικό εκπρόσωπό της. Καλλιέργησε ποικίλες δεξιότητες, πρόσφερε αισθητική απόλαυση και προτροπή για φιλαναγνωσία, ενεργοποίησε τις  επικοινωνιακές δεξιότητες των μαθητών-τριών, αποτέλεσε πραγματική επικοινωνιακή περίσταση προφορικού λόγου και κίνητρο καλλιέργειας του γραπτού λόγου, αφού η συνέντευξη θα μετασχηματιστεί σε άρθρο για την εφημερίδα και το ιστολόγιο με θεματική τον Πόντο, που θα αποτελέσουν έργα του διαγωνισμού στον οποίο συμμετέχουμε. Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση μας δόθηκε επίσης η αφορμή να συζητήσουμε για μια ακόμη φορά το θέμα της προσφυγιάς και τη συμβολή των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους στην ανάταση και τον εμπλουτισμό του πολιτισμού της χώρας υποδοχής.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Ντίνα Παπαδοπούλου για τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας, για τη διάθεσή της να μοιραστεί μαζί μας στιγμές της προσωπικής της ζωής, πολύτιμες εμπειρίες και αναμνήσεις της.

 

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί

Γαλανάκη Αικατερίνη

Στεφανία Κορδία