ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

Το Γυμνάσιο Νεάπολης Λασιθίου οργάνωσε και υλοποίησε

την Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, τρίωρη διαδικτυακή ομιλία – συζήτηση με θέμα:

«Σχολική βία και εκφοβισμός : καινοτόμες μέθοδοι αντιμετώπισης -συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων» με ομιλήτρια την κα Καραβόλτσου Αθηνά, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια και Εκπαιδευτικό (Msc, Med).

Η συζήτηση που είχε αποδέκτες τόσο γονείς όσο και εκπαιδευτικούς στράφηκε γύρω από τον ρόλο “θυτών” ,”θυμάτων” και θεατών στο φαινόμενο της σχολικής βίας. Αναλύθηκαν τα εμπόδια αναφοράς των περιστατικών στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς (ψέματα, «κάρφωμα», φόβος εκδίκησης), ενώ παρουσιάστηκαν αρκετές μελέτες περιπτώσεων περιστατικών βίας και εκφοβισμού από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Πολύ σημαντική υπήρξε η ανάλυση της μη τιμωρητικής μεθόδου αντιμετώπισης της βίας και του εκφοβισμού( μέθοδος της Ομάδας Υποστήριξης), ενώ έγινε λόγος και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στη μέθοδο της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης. Τέλος έγινε αναλυτική παρουσίαση του πρωτόκολλου ενεργειών που ενδείκνυται να εφαρμοστεί, στο πλαίσιο συνεργασίας σχολείου- οικογένειας.

Θεωρώντας πως το φαινόμενο του εκφοβισμού (“school bullying”) και της βίας (“school violence”) στον χώρο του σχολείου, ένα φαινόμενο πάντοτε επίκαιρο και διαχρονικό, απαιτεί αφενός να αναλάβουν και να αναπτύξουν τα σχολεία προληπτικό ρόλο, αφετέρου να υπάρξει αφύπνιση των γονέων και συνεργασία μεταξύ των γονέων και του σχολείου, η συγκεκριμένη δράση στόχευσε προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Το σχολείο μας θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς να οργανώνει και να υλοποιεί ανάλογες δράσεις, με στόχο την καλλιέργεια και την παγίωση του κλίματος ανεκτικότητας, ισότητας στον χώρο του Γυμνασίου μας, καθώς και την επιδίωξη της δημοκρατικής επίλυσης των διαφορών στη μαθητική μας κοινότητα.