ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EDU4CLIMA

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος το Γυμνασιο μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα  EDU4CLIMA.  Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου οι μαθητές του τμήματος Β3 πήγαν στο δημοτικό σχολείο Νοφαλιά όπου με τη βοήθεια καθηγητών και ερευνητών του χημικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης  έκαναν πειράματα και ενημερώθηκαν για την κλιματική απειλή. Οι μαθητές θα κληθούν να επαναλάβουν τα πειράματα που έκαναν στο χώρο του σχολείου σε συμμαθητές τους προκειμένου να γίνει η διάχυση των αποτελεσμάτων. Κατόπιν επισκεφτηκαν το μετεωρολογικό σταθμό Φινοκαλιά όπου οι ερευνητές και οι καθηγητές του πανεπιστημίου τους εξήγησαν τα όργανα και τον τρόπο που παίρνουν τις μετρήσεις. Η εκπαίδευση αυτή εκτός σχολείου με καθοδηγούμενη διερευνητική μάθηση άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους μαθητές οι οποίοι έφυγαν με περισσότερες γνώσεις και με την ευθύνη της διάδοσης των αποτελεσμάτων στο σχολείο και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.  

 Η σημαντικότητα του προγράμματος φαίνεται από τα νούμερα: Πάνω από 70 Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μερικά εκτός Κρήτης) έχουν κάνει αίτηση συμμετοχής,δύο σχολεία εκτός Ελλάδας (Ολλανδία, Ιταλία) ενδιαφέρθηκαν  ενώ τον  Απρίλιο  θα γίνει το ίδιο πρόγραμμα με επίσκεψη Σχολείου από Βενετία.

Στην παρούσα παιδαγωγική επίσκεψη τους μαθητές συνόδευσαν οι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του προγράμματος καθηγητές: Κοκολάκης Νεκτάριος, Σφούνης Αντώνιος, Τζώρτζη Αθηνά.

Την επιστημονική στελέχωση των πειραμάτων και του προγράμματος είχαν οι:

Καλυβίτης Νικόλαος: Ερευνητής Χημικού τμήματος πανεπιστημίου Κρήτης.

Κανακίδου Μαρία: Καθηγήτρια Χημικού τμήματος πανεπιστημίου Κρήτης.

Μεταξάς Ιωάννης: Υποψήφιος διδάκτορας Χημικού τμήματος πανεπιστημίου Κρήτης.

Βιτωράκης Μιχάλης: Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Λασιθίου

Γκινούδη Αθηνά: Σύμβουλος εκπαίδευσης ΠΕ04 Ηρακλείου.

Την εκπαιδευτική αυτή δράση τίμησαν με τη παρουσία τους οι:

Καλαθάκη Μαρία Σύμβουλος ΠΕ04 ΔΔΕ Ηρακλείου και μέλος διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ.

Κουραβέλου Μαρία: Διευθύντρια ΕΛΙΔΕΚ.(ελληνικό ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας)

Καρτσωνάκης Εμμανουήλ: Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης.

Σταυρακάκης Εμμανουήλ : Μέλος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.