ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

Πόσο δύσκολη είναι η εξεύρεση της αλήθειας και συνακόλουθα η απόδοση της δικαιοσύνης; Πόσο σημαντικό το ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα της συμμετοχής σε μια τέτοια διαδικασία; Και κατά πόσο τα φαινόμενα απατούν;

Το Γυμνάσιο Νεάπολης και πιο συγκεκριμένα η Γ τάξη, την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, κλήθηκε να προβληματιστεί πάνω στα συγκεκριμένα ερωτήματα, ύστερα από την πρόσκληση του Πρωτοδικείου και του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου για συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία των Εικονικών Δικών.

Η διδακτική επίσκεψη εντάχθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Δραματικής ποίησης (Ευριπίδη Ελένη), καθώς οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, μέσα από το συγκεκριμένο αντικείμενο, έχουν διαπιστώσει πως συχνά στη ζωή του ανθρώπου υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στοφαίνεσθαι” και τοείναι”, ενώ παράλληλα έχουν κατανοήσει, μέσα από την ιστορία της Ελένης και του Μενέλαου, τον καταλυτικό ρόλο της αγάπης και του έρωτα, που υπερπηδούν τα εμπόδια και στέφονται νικητές. Έτσι, προετοιμάστηκαν στο σενάριο μιας ποινικής δίκης με θέμα «φθορά ξένης ιδιοκτησίας και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης», στην οποία όμως τα πράγματα δεν ήταν όπως φαίνονταν, καθώς το κίνητρο ήταν ο έρωτας δύο νέων ανθρώπων. Ανέλαβαν λοιπόν, ρόλους δικαστών, εισαγγελέως, γραμματέα, αστυφύλακα, κατήγορου, κατηγορουμένου, μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορίας, συνηγόρων πολιτικής αγωγής κι υπεράσπισης και …η δίκη ξεκίνησε με ακροατήριο τους/τις συμμαθητές/τριές τους. Η απόδοση των ρόλων και η διαδικασία ήταν αρκετά ρεαλιστικά και έτσι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετές δικανικές λεπτομέρειες, αλλά και να απολαύσουμε μια δίκη με αθωωτική απόφαση, λόγω έρωτα!

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, κύριος Γιάννης Ευαγγελάτος, απάντησε σε όλες τις απορίες και τα ερωτήματα των μαθητών/τριών μας αναφορικά με τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, ενώ αναφέρθηκε σε αληθινές ιστορίες, με τις οποίες έχει έλθει ο ίδιος αντιμέτωπος, εξηγώντας τους τις δυσκολίες, αλλά και τη σπουδαιότητα της αναζήτησης του δικαίου.

Τέλος, η πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου, κυρία Σοφία Τσαγκαράκη, ο αντιπρόεδρος, κ. Καραμανωλάκης και η Γραμματέας, κα Φαρσάρη απευθύνθηκαν στους/τις μαθητές/τριες, τους συνεχάρηκαν για τη συμμετοχή και την παρουσία τους, ενώ τους τόνισαν πως, ως αυριανοί πολίτες, θα πρέπει να λειτουργούν συνειδητά και υπεύθυνα, με στόχο την ομαλή λειτουργία του κράτους, αλλά και να αποτελούν ενεργούς πολίτες που θα υπερασπίζονται το Δίκαιο.

Πολλά και σημαντικά τα οφέλη της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας του Δικηγορικού Συλλόγου σε συνεργασία με το Πρωτοδικείο Λασιθίου, με κύριο την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων, εκείνων δηλαδή που σε πολύ λίγα χρόνια θα αποτελούν τα κύτταρα της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας που καθημερινά δοκιμάζεται από πληθώρα αρνητικών συμπεριφορών και που έχει ανάγκη την εξυγίανσή της.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ευαγγελάτο και την κ. Τσαγκαράκη για τη γέφυρα που έχτισαν συνδέοντας, έτσι, το σχολείο μας με την κοινωνία και την πραγματική ζωή. Τους ευχαριστούμε επίσης για την όμορφη φιλοξενία τους, την υπομονή και την ανταπόκρισή τους στις αμέτρητες ερωτήσεις των μαθητών/τριών μας. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο τους και ελπίζουμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία μας!

Η διδάσκουσα και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί

Γαλανάκη Κατερίνα ΠΕ02

Κορδία Στεφανία ΠΕ06

Παπαχατζάκη Μαρία ΠΕ02